Układ pokarmowy

Poprzez pokarm dostarczamy organizmowi składników odżywczych wyko­rzystywanych do budowy i regeneracji poszczególnych komórek i tkanek, a także energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania. Aby odżywiać komórki, spożywane pokarmy muszą zostać przekształcone w składniki użyteczne dla organizmu — do tej zamiany dochodzi w procesie trawienia. Układ pokarmowy składa się z organów, w których dochodzi do rozłożenia spożywanego pokarmu na odpowiednio małe cząsteczki — są to: gardło, przełyk, żołądek oraz jelito cienkie i grube.

W skład układu pokarmowego wchodzą także inne organy wydzielają­ce enzymy niezbędne w procesie trawienia. Wątroba wytwarza żółć, która rozkłada tłuszcze wchodzące w skład pokarmu. Żółć jest magazynowana w woreczku żółciowym i wykorzystywana w razie potrzeby. Trzustka jest gruczołem trawiennym wprowadzającym do organizmu — a konkretnie do jelita cienkiego — enzymy wspomagające pracę żołądka niezbędne w pro­cesie trawienia białek, węglowodanów oraz tłuszczów.

Wątroba pełni ponad pięćset różnych funkcji. Jest największym gruczołem w ciele człowieka — wydziela żółć wykorzystywaną w procesie trawienia tłuszczów, magazynuje witaminy i składniki mineralne, a ponadto wytwarza aminokwasy. Wątroba oczyszcza organizm ze związków toksycznych zawartych między innymi w alkoholu, lekach, nikotynie oraz innych substancjach chemicznych.

Praca układu pokarmowego polega na przyjmowaniu, transportowa­niu, trawieniu oraz wchłanianiu pokarmu i usuwaniu pozostałych z niego resztek. Proces trawienia obejmuje zarówno przeżuwanie, rozdrabnianie, jak i mieszanie drobin pokarmowych, do którego dochodzi w jelitach. Uzupełnieniem procesów mechanicznych jest oddziaływanie substancji chemicznych, czyli enzymów. Wchłanianie substancji odżywczych odbywa się w poszczególnych komórkach, do których pożywienie dostarczane jest poprzez krew i limfę. Resztki pokarmowe oraz nieprzetrawione elementy pokarmu są usuwane z organizmu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.