Pocieranie

Pocieranie to forma masażu, której istota polega na przesuwaniu zewnętrz­nych warstw tkanek mięśniowych względem tkanek wewnętrznych w celu pośredniej stymulacji głębiej położonych włókien. Tę metodę stosuje się zwykle po masażu techniką effleurage i petrissage — chodzi o to, by pociera­ne mięśnie generowały ciepło. Pocieranie pomaga rozluźnić spięte mięśnie, usunąć tkankę bliznowatą oraz poprawić ukrwienie komórek. Pocieranie mięśni umiejscowionych w okolicach stawów pozwala stymulować tworzące je tkanki, dzięki czemu można zmniejszać dolegliwości występujące w tych obszarach. Wykonując masaż tą techniką, używamy palców, nasady dłoni, a także kciuków. Ruchy mogą być szybkie lub wolne — w tym drugim przy­padku możemy docierać do głębszych partii mięśni. Przy większym tempie masażu, musimy zazwyczaj zastosować większą ilość oliwki. Jeżeli wykonu­jemy powolne ruchy, środki nawilżające w zasadzie nie są potrzebne.

Jeżeli wykonujemy ruchy wydłużone, przesuwamy dłońmi po skórze, wówczas należy użyć dostatecznie dużo oliwki. Masując tkanki położone głębiej nie należy natomiast stosować nadmiernych ilości środków nawilżających skórę, ponieważ wówczas, ze względu na duży poślizg, możemy mieć trudności z dotarciem do masowanych miejsc. Sucha skóra, podobnie jak skóra osób starszych, wymaga zastosowania większej ilości oliwki. Na skórze silnie owłosionej dobrze jest natomiast rozprowadzić zarówno balsam, jak i oliwkę. Warto poeksperymentować!

Analiza skutków działania techniki pocierania pozwala lepiej zrozu­mieć istotę zdolności organizmu do samoczynnej regeneracji. Stosowanie tej metody pozwala osiągnąć liczne korzyści. Warto zauważyć chociażby to, że pocieranie:

  • rozciąga i zmiękcza tkankę,
  • przyczynia się do zaniku tkanki bliznowatej,
  • podnosi temperaturę ciała,
  • poprawia metabolizm,
  • ułatwia wymianę płynów tkankowych (znajdujących się między ko­mórkami a naczyniami krwionośnymi),
  • poprawia krążenie w tkankach skóry,
  • poprawia krążenie w okolicach stawów.
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.