Technika wyżymania

Wyżymanie to technika masażu petrissage stosowana w szczególności w za­biegach przeprowadzanych na mięśniach ramion i nóg. Wyobraźmy sobie, w jaki sposób wyżyma się koszulę — jedną ręką skręcamy materiał w jed­ną stronę, podczas gdy drugą ręką wykonujemy ruch w stronę przeciwną. Ten naprzemienny ruch w przód i w tył jest delikatny, a mimo to pozwala oddziaływać na głęboko położone partie mięśni. Przy technice wyżymania należy wykorzystywać dość duże ilości oliwki, by wykonywanie ruchów nie powodowało ocierania skóry.

Wypróbujmy tę technikę na ramieniu. Najłatwiej jest wykonywać ma­saż techniką wyżymania, jeżeli osoba masowana leży na plecach. Należy zatem lekko unieść okrywający ją materiał, by w ten sposób ułatwić jej zmianę pozycji. Następnie należy okryć ją ponownie, pozostawiając jedno z ramion nieprzykryte. Stojąc z boku chwytamy odkryte ramię i wyżyma­my je zdecydowanymi ruchami w tył i w przód, przesuwając się od łokcia w kierunku barku.

Następnie uginamy rękę osoby masowanej w łokciu. Chwytamy za nad­garstek i wyżymamy mięśnie, przesuwając się ku dołowi. Wykonując ruch w kierunku łokcia, stosujemy silniejszy ucisk niż wówczas, gdy ugniatamy w kierunku przeciwnym. Masaż kończymy w okolicy łokcia, gdzie wyko­nujemy ten sam ruch jeszcze dwu- lub trzykrotnie. Kładziemy przedramię masowanej osoby na stole i okrywamy je narzutą. Przechodzimy na drugą stronę i wykonujemy te same czynności z drugim ramieniem.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.