Wykonywanie podstawowych elementów techniki pocierania

Prosimy partnera, by ponownie przewrócił się na brzuch. Układamy okry­cie tak, by plecy pozostały odsłonięte. Stajemy u wezgłowia stołu — mamy przed oczami plecy osoby masowanej. Wylewamy na dłonie nieznaczną ilość oliwki i pocieramy je, by poczuć ciepło wytwarzane już poprzez to delikat­ne pocieranie. Układamy ręce na ramionach masowanej osoby — dłonie całkiem przylegają do masowanego ciała, a palce są złączone. Przykładając trochę siły, przesuwamy prawą rękę wzdłuż prawej krawędzi kręgosłupa. Kiedy prawą ręką dotrzemy do linii talii, zaczynamy wykonywać ruch lewą ręką po lewej stronie pleców. Jednocześnie jednak cofamy prawą rękę na ramię masowanej osoby.

Powtarzamy tę czynność kilkakrotnie — jedna ręka przesuwa się w górę, podczas gdy druga porusza się w dół. Kiedy pocieranie zaczyna rozgrzewać mięśnie, my odczuwamy ciepło naszymi dłońmi. Wykorzystujemy ciężar własnego ciała, by przyłożyć do masowanych mięśni odpowiednio dużą siłę. Staramy się wytworzyć i zachować płynny rytm masażu. Wykorzystu­jąc technikę w takiej formie, poruszamy mięśniami w tym samym kierunku, w którym ułożone są włókna tworzące tkankę mięśniową.

Ruch ciała masującego ma kluczowe znaczenie dla właściwego wykonania masażu. W trakcie zabiegu masujący musi pamiętać o odpowiedniej pracy własnego ciała. Nie powinniśmy bać się wykonywać ruchów własnym ciałem. Zależnie od tego, jaką technikę masażu wykorzystujemy, powinniśmy poruszać się w przód i w tył lub na boki.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.