Masaż karku i tylnej części ramion

W zależności od tego, w którym miejscu stołu stoimy, gdy kończymy maso­wać plecy, przechodzimy bądź do masażu karku, bądź do pracy z mięśniami tylnej części ramion. Jeżeli znajdujemy się u wezgłowia stołu, logiczne jest przejście do masażu karku. Jeżeli natomiast stoimy z boku, najprawdopo­dobniej najrozsądniej będzie zająć się ramieniem. W naszym przykładzie masaż pleców kończymy, stojąc przy krótszej części stołu, dlatego teraz zaj­miemy się omówieniem zasad wykonywania masażu karku.

Opuszkami palców uciskamy mięśnie karku, rozpoczynając od nasady, a kończąc u podstawy czaszki. Nigdy nie uciskamy centralnej części karku, w której znajdują się kości kręgosłupa. Mięśnie karku masujemy, wykonu­jąc niezbyt obszerne chaotyczne ruchy bez użycia nadmiernej siły. Kolistymi ruchami ugniatamy całą przestrzeń u nasady karku, a następnie przenosimy się wyżej, w okolice tylnej części czaszki (zwanej częścią potyliczną), gdzie znajduje się grupa mniejszych mięśni. Przytrzymujemy palce we wgłębieniach znajdujących się u nasady czaszki w okolicach uszu (po prawej i lewej stronie kręgosłupa). Stosujemy delikatny ucisk — czujemy, jak mięśnie się rozluźniają pod wpływem delikatnego rozciągania. W tym obszarze ciała skupia się zwy­kle dość znaczne napięcie — aby je wyeliminować, można ucisnąć to miejsce palcami i przytrzymać przez około pięć sekund. Następnie przesuwamy palce na zewnętrzną część karku i, delikatnie ściskając i ugniatając, przenosimy się od nasady karku do okolic potylicy. Drobnymi posuwistymi ruchami przesu­wamy ręce w dół karku, a następnie wzdłuż krawędzi barków aż do ramion.

Aby wykonać masaż ramion, stajemy wzdłuż dłuższej krawędzi stołu po prawej stronie. Obie ręce umieszczamy w górnej części ramienia masowanej osoby. Lewą rękę umieszczamy na łopatce, a prawą kładziemy na mięśniu naramiennym. Lewa ręka spoczywa nieruchomo, podczas gdy prawą zaci­skamy lekko na ramieniu i zsuwamy w kierunku łokcia. Trzykrotnie wyko­nujemy ruch od nasady ramienia aż do opuszek palców.

Następnie obiema rękoma wykonujemy ruch techniką wyżymania na mięśniach całego ramienia — od barku aż do nadgarstków. Po zakończeniu tego fragmentu zabiegu prawą ręką unosimy mięśnie górnej części ramienia i wykonujemy masaż techniką petrissage, delikatnie szczypiąc i wałkując mięśnie położone wzdłuż całego ramienia, przy czym pracę rozpoczynamy od okolic stawu barkowego. Kiedy docieramy do łokcia, kciukiem i palcem wskazującym wykonujemy delikatne okrężne ruchy wokół kości, po czym przechodzimy do masażu przedramienia. Także na tym fragmencie ciała stosujemy wałkowanie i szczypanie.

Na zakończenie trzykrotnie delikatnie głaszczemy ramię, wykonując ruch od barku w kierunku nadgarstka. Następnie wszystkie te czynności wykonuje­my na lewym ramieniu, posługując się przy tym przede wszystkim lewą ręką.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.