Masaż pleców

Osoba masowana kładzie się wygodnie na brzuchu, my natomiast stajemy wzdłuż stołu i umieszczamy dłonie na jej przykrytych plecach. Pozostawiamy przez chwilę dłonie na tej rozległej płaskiej powierzchni. Przesuwamy delikatnie ręce po powierzchni pleców tak, jak gdybyśmy chcieli wyrównywać powierzchnię materiału. Pochylamy się delikatnie nad masowanymi plecami lekkim kołyszącym ruchem. Ruchy naszych rąk i ruchy naszego ciała powinny odbywać się w pewnym ustalo­nym rytmie. Przechodzimy do krótszej części stołu i wykonujemy podobne ruchy, tym razem przesuwając ręce od karku w kierunku talii i z powrotem. Ruchom rąk cały czas powinny towarzyszyć ruchy całego ciała.

Wracamy do dłuższej krawędzi stołu. Zdejmujemy przykrycie z pleców masowanej osoby i owijamy je wokół jej bioder. Następnie nakładamy na ręce oliwkę i delikatnie, otwartymi dłońmi, wcieramy ją w plecy masowanej osoby, wzdłuż jej kręgosłupa, wykonując ruchy charakterystyczne dla ma­sażu effleurage.

Pozostajemy u wezgłowia stołu, dopóki nie wykonamy sześciu powtó­rzeń ruchu podłużnego wzdłuż pleców. Następnie przechodzimy na prawą stronę stołu i stosujemy masaż effleurage od pasa w kierunku ramion i z po­wrotem, w razie potrzeby wykorzystując większą ilość oliwki. Wykonując ruch w górę pleców, ręce poruszają się bliżej kręgosłupa, natomiast powrót odbywa się po zewnętrznej stronie pleców.

Po zakończeniu tej czynności układamy dłonie płasko na łopatkach, kierując palce w stronę kręgosłupa. Wykonujemy w tym obszarze, po obu stronach kręgosłupa, ruchy po obwodzie koła. Stosując tę technikę, zwra­camy szczególną uwagę na właściwą pracę naszym ciałem — w trakcie wy­konywania ruchów kołyszemy się rytmicznie, wykonując ruchy w przód i w tył. Zwykle wystarczy wykonanie sześciu kół.

Powtarzamy tę czynność samymi tylko palcami, uciskając miejsca pozo­stające poza obwodem kości barków. W tym przypadku wykonujemy mniej­sze koła, wykorzystując tylko jedną dłoń. Druga powinna spoczywać na ręce pracującej, by wzmacniać ucisk opuszków jej palców.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.